MARCO KÄLLER
Op de Maas, aan het roer van zijn kleine zeilboot, voelde hij als kind al een grote vrijheid. Dit gevoel van onafhankelijkheid is vandaag de dag nog steeds onderdeel van het zeilen voor hem. Als kunstenaar drukt hij dit uit in zijn werken. Hij groeide op in Nijmegen. Pas later verhuisde hij met zijn vrouw Käthi naar de kust en opende zijn galerie met atelier in Marina Makkum aan het IJsselmeer, vlakbij de Waddenzee.
Door zijn passie voor het water leerde Käller een grote verscheidenheid aan mensen kennen: recreatieve en professionele zeilers, vissers en waddengidsen, maar ook officieren van de marine en koopvaardij. Ze delen allemaal dezelfde fascinatie: de zee en het uitzicht op die eindeloze watermassa, altijd met een ander gezicht, nooit hetzelfde. Käller begrijpt dit gevoel persoonlijk en artistiek heel goed. Tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom water voor sommigen bedreigend is, terwijl het voor anderen een grenzeloze wereld van vrijheid vertegenwoordigt? Oceanen, meren en rivieren hebben de wereld altijd met elkaar verbonden, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van conflicten. De zee raakt vele levens, ze verbindt en scheidt tegelijkertijd. Deze thema’s fascineren de kunstenaar. Hij ervaart, hoort en leest graag over het water en de mensen.
Inspiratie uit een maritieme wereld.
Het leven in Fryslân kenmerkt zich door leven met water. Zeilen is stevig verankerd in de Friese cultuur. Dat levert prachtige verhalen op over leven met de zee, wadlopen, garnalen vangen en het vinden van stukken scheepwrak. Voor Käller geeft dit steeds weer inspiratie voor nieuwe vormen in verschillende materialen. Na zijn liefde voor boten en de vrijheid die zeilen biedt, is zijn blik gericht op die andere maritieme wereld die hem omringt. Zijn werk is ook geïnspireerd door wat aanspoelt en uit de diepte wordt opgevist.
Water en vuur
Käller legt korte momenten en de ?? dingen van het water voor lange tijd vast in materiaal dat de tijd trotseert. Hij maakt zijn sculpturen en reliëfs voornamelijk in robuust, roodbruin geoxideerd Cortenstaal of ruw geslepen Inox. Het staal staat in groot contrast met het onderwerp en in zijn werk gaat de kunstenaar net zulke onmogelijke combinaties aan als er in het thema zelf al zitten. Stuk voor stuk monumenten voor kwetsbaar leven, zeer fijn gesneden en gesmeed met vuur.
Samen werken aan een sculptuur
Käller werkt niet alleen.
Als decor- en interieurontwerper had hij al geleerd wat samenwerking met professionals kan opleveren, en ook nu maakt hij graag gebruik van hun expertise en vaardigheden. De huidige sculpturen worden na de ontwerpfase door de kunstenaar in samenwerking gerealiseerd in lokale staalbedrijven.
Op de vloedlijn
Na hoogwater is de vloedlijn weer rijkelijk gevuld. Alles aangespoeld vanuit mysterieus donker, diep water. Maar ook tekenen van leven aan de overkant. Kelp en kwallen dreven door het water, een lege fles rolde van en naar de kust. Verspreid lagen stukken wrakhout geëtst door zout en tijd, bot gesneden glas, roestijzer ook. Kleurrijke pluizen, spooknetten en werkhand-schoenen getuigen van de visserij, een “My Little Pony” vertelt over verloren lading. Watervogels trippelen door het water om te vissen of vallen krijsend aan vanaf het hoge duin. Krabben rennen voor hun leven. Garnalen, die bijna onzichtbaar over de bodem kruipen, worden opgepakt en doorgeslikt. De kunstenaar observeert het allemaal gretig. Deze indrukken worden herschikt in meestal filigrane Cortenstalen objecten, die associaties oproepen met zeewier of vreemde levensvormen.
Zo ontstond de serie “Strandvondsten” en “Mariene Structuren”.
SINDS 1956
- Geboren in Nijmegen.
- Bezocht de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch en studeerde af aan Artez.
- Volgde lessen bij Anton van Geffen aan de Toneelschool in Arnhem.
- Theatervormgever van 1981 tot 1992.
- Tevens docent tekenen aan het Heldring College in Zetten van 1981 tot 1996.
- Stichtte in die periode met Käthi Habig een eigen experimenteel theaterhuis in een voormalige delfts blauw fabriek: Beeldend Theater Spelbeeld in Nijmegen.
- Sluit deze periode in 1992 af en gaat verder als beeldend kunstenaar en vormgever.
- Vestigt zich in 1995 in het atelier aan de Proefsteen te Malden.
- Opent in 2007 Gallery Marco Käller in Marina Makkum.
- Woont en werkt vanaf 2011 in Makkum, Fryslân.