Maritieme kunststalen monumenten voor kwetsbaar levensbeeld Marco Käller & Kees Stuip
Op de rivier de Maas, aan het roer van zijn kleine zeiljol, ervoer de kleine Marco Käller al een grote vrijheid. Ook vandaag de dag maakt dit gevoel van onafhankelijkheid voor hem deel uit van het zeilen. Als kunstenaar drukt hij dit gevoel uit in zijn unieke kunstwerken gemaakt van Cortenstaal of Inox, bestand tegen de tand des tijds.
Friese inspiratie
Käller groeide op in Nijmegen, ver van de zee maar dicht bij de rivieren. Pas later verhuist de kunstenaar met zijn vrouw Käthi naar de kust. Daar, in Marina Makkum aan het IJsselmeer en dicht bij de Waddenzee, opende hij zijn galerie met atelier: Gallery and Art Studio Marco Käller. Het leven in Fryslân wordt gekenmerkt door leven met water en het varen is stevig verankerd in de Friese cultuur. Dit geeft prachtige verhalen over leven met de zee, wadlopen, krabben vangen en interessante vondsten van scheepswrakken; voor Marco een oneindige bron van inspiratie voor nieuwe vormen in verschillende materialen. Naast de liefde voor bootjes en de vrijheid die het zeilen biedt, richt hij zijn blik ook op de veelzijdige maritieme wereld die hem omringt: dat wat aanspoelt en uit de diepte wordt opgevist.
Aan de vloedlijn
Na hoogwater is de vloedlijn weer rijk gevuld. Het atelier van de kunstenaar biedt uitzicht op de immense jachthaven aan het Makkumer Diep. Zomers is het er druk met jachten en mensen. Maar wanneer iedereen vertrokken is hebben meeuwen en wind vrij spel. Krijsend storten zij zich dan op wat rest en terwijl ze ruziën om smakelijke hapjes peutert de wind geduldig aan de trotse bezittingen van de bootjesmensen. Verspreid liggen er stukken door zout en tijd geëtst wrakhout, bot geslepen glas, roestijzer… Kleurig pluis, spooknetten en werk- handschoenen getuigen van de visvangst, een My Little Pony vertelt over verloren vracht.
Watervogels trippelen door het water om te vissen of vallen krijsend aan vanaf het hoge duin. Käller neemt het allemaal gretig waar om deze indrukken vervolgens vorm te geven in veelal filigranen Cortenstaal objecten die associaties oproepen met zeewier of vreemde levensvormen. Zo ontstonden, zwervend langs de vloedlijn, de series “Strandvondsten” en “Marine Structures”.
Maritieme wereld
Door zijn passie voor water en de watersport leert Käller de meest uiteenlopende mensen kennen: recreatieve en beroepszeilers, vissers, waddengidsen, maar ook officieren van de marine en de koopvaardij. Ieder van hen deelt dezelfde fascinatie: de zee en het uitzicht op die eindeloze watermassa, steeds met een ander gezicht; nooit hetzelfde. Käller begrijpt dit gevoel zowel persoonlijk als artistiek heel goed, maar tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom datzelfde water door sommigen als bedreigend wordt ervaren terwijl het voor anderen een onbegrensde wereld van vrijheid vertegenwoordigt. Oceanen, meren en rivieren hebben de wereld altijd met elkaar verbonden maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van conflicten. De zee raakt vele levens en ze verbindt en scheidt tegelijk. Dit zijn de thema’s die de kunstenaar fascineren. Hij beleeft, hoort en leest graag over het water en de mensen die op en rond dit water te vinden zijn.
Samen werken aan een beeld
Käller opereert niet solo: als decor en interieurontwerper had hij al geleerd wat samenwerking met vakmensen kan opleveren, en ook nu maakt hij gebruik van hun expertise en vaardigheden. Zo worden de huidige stalen beelden na de ontwerpfase gerealiseerd in de werkplaats van Buwalda in Makkum met chef werkplaats Willem Otten. En ook de ruimten van het atelier en de galerie worden gekenmerkt door interactie: bezoekers zijn er van harte welkom om op hun gemak rond te kijken als in een museum. Ontwerptekeningen, schilderijen, modellen en maquettes laten zien hoe het werk tot stand komt.
Artikel uit de Nautique van april 2024